British Comedy

A Britcom a brit készítésű "sitcom". Általában családról, munkahelyről vagy más csoportról szól ahol az egyének különbözősége adják a témát, helyzeteket. Általában egy sorozat hat epizódból áll. Az első jelentős brit sitcom "Hancock's Half Hour" -ja volt az 50-es években, amire a realizmus és tiszteletlenség volt jellemző. Ez alapozta meg brit komédia realista és a tiszteletlen légkörét.

Szólj hozzá

tőled hízunk

Utolsó kommentek

  • jah-man: Jaja Hallo Hallo -> number one It Crowd -> number one.one (2010.07.15. 21:21) The Worst Week of My Life
  • jah-man: Az első rész nem nagyon jött be, aztán egyre jobban igen. De nem, de igen de nem, de igen, de nem ... (2010.01.08. 21:22) Little Britain
  • beleugat: Én csak annyit mondanék, hogy most találtam meg a blogotokat, pedig én is britcom fan vagyok. Váro... (2009.12.01. 23:24) The Worst Week of My Life
  • jah-man: Amúgy ki koppintott kit? Ez a sorozat a Ben Stilleres filmeket, vagy fordítva ? (2009.10.20. 14:47) The Worst Week of My Life
  • franxepe: Hello! Kb ket honapja szoltam, hogy a tagok felsorolasabol kihagytad Michael Palint. Legalabb a 40... (2009.10.06. 09:16) Monty Python Flying Circus
  • Utolsó 20

...és szerintetek

Hálás köszönet

design: npj-studio.com

Little Britain

2009.06.30. 17:51 Winston007

little britain fotó: out magazineAmennyiben a sikerességet és a világban való ismertségét tekintjük egy britcom népszerűségének a mérőszámának akkor a Little Britain magasan veri mindet. A két tehetséges komikus Matt Lucas és David Walliams által kitalált sorozat a szigeteken kívül elterjedt a kontinensen és az USA-ban is. Sőt!

Az Egyesült Államok az Officehoz hasonlóan egy saját szériát is rendelt, ahol már egy kicsit amerikanizálták a karaktereket. A sorozat sikerének a titka a sok-sok karakterben van, a leírás szerint a brit társadalom egy-egy jellegzetes figurája van kiemelve és a végtelenségig kifigurázva. Érdekes, hogy sokan kikiáltották a Little Britaint az új évezred Monty Pythonjának. Ez egyáltalán nem igaz, a Little Britainből hiányzik a montys humor finomsága és az értelmiségi létből származó szituációk. Az Angolkák ezzel szemben sokszor alpári és politikailag eléggé inkorrekt. Megkapja mindenki: a kisebbség, a kövérek, a fogyókúrázók, a nekrofilek, a skótok, a jogvédők , a melegek. Szóval tényleg mindenki.

Ettől függetlenül nem lehet őket nem szeretni. Mert ez a fajta társadalmi őszinteség kell, hogy egy kicsit kieresszék a gőzt az emberek. A Little Britain nézése pedig tökéletesen megfelel ennek a célnak.
 

 

Oye! írta:
A sorozat első epizódja kíméletlenül belevág a közepébe. Fokozatosság kizárt, vagy elviseled vagy nem. Homofób nézőknek nem javasolt kikapcsolódási forma, de aki felül tud emelkedni önmagán, kiválóan szórakozhat azon, hogyan tartanak maguk elé görbe tükröt a britek, kifinomultan, zseniálisan - csak úgy, mint oly sok sorozatban.


Sokak kedvenc karaktere Lou és Andy. Az alapszituáció - ha nincs előttünk a két karakter - korántsem vicces: Lou önzetlenül törődik a tólószékes Andy-vel, aki ezzel ellentétben ott nehezíti Lou életét, ahol csak tudja. Lou nem tudja, hogy Andynek valójában semmi baja a lábával. Andy mindent akar és azonnal, ha megkapja akkor az mégsem jó neki "I don't like it!"


Kedvencem az utazási irodában ülő, ellenszenves ügyintéző hölgy, aki a betérő utazni vágyók minden egyes kérésére válaszként bepötyög valamit a számítógépébe és azt mondja: "Computer says noo", a számítógép szerint nem. Ezt a karaktert ugye mindenki ismeri, MÁV pénztárakban, egészségügyi intézményekben, vagy videotékákban és persze utazási irodákban is belefuthattunk már hasonló helyzetekbe.

Vannak aztán a jóízlés határát gyakran súroló karakterek: például Bubbles, aki egy hatalmas, gátlásoktól mentes, kövér hölgy és valamennyi jelenet tulajdonképpen arra nemes célra hegyeződik ki, hogy róla mielőbb lepottyanjon véletlenül a ruha és szörnyülködhessünk a gusztustalan testén, a helyzeteket a végsőkig fokozva.

Sebastian és Michael karaktere pedig a jóképű miniszterelnök és érte rajongó személyi titkára, aki legyen az egy másik miniszterelnök vagy államtitkár valamennyi vendégre féltékeny. Saját személyes vonzalmát azonban lépten-nyomon kifejezi kevésbé gátlásos formában.

Nem minden epizódban jelennek meg ugyanazok a karakterek, de például Andy és Lou beletartozik az alapgárdába.

Néha úgy voltam vele egy bizonyos ponton, hogy most már sok és el akarom hagyni a szobát, de aztán csak ott tartottak a színes szereplők, a vicces konferanszié, a változatos párbeszédek. És amikor már a sokadik epizódnál tartunk meghálálja a sorozat a kitartást, sokszor érezzük azt a benfentességet, hogy már előre tudjuk mi fog történni és gyakran már a karakterek megjelenése és környezete is épp elég ahhoz, hogy átéljük a szituációk komikusságát.

 

magyar címe

Angolkák

 

hivatalos weboldal

BBC - Little Britain

 

imdb

Little Britain

 

nézz bele

YouTube channel | Andy & Lou - At the Petshop | Vicky Pollard Hotcall | Fat Fighters (Curry) | Mr. Mann's disappointed horse

ha tetszik

The Catherine Tate Show

 

szerintünk: (4,5/5)
szerintetek: (4,4/5)

4 komment

Címkék: család morbid párkapcsolat munkahelyi alánevetés

A bejegyzés trackback címe:

https://britcom.blog.hu/api/trackback/id/tr541058463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gecc 2009.07.01. 09:53:26

Hello Winston!

Eloszor 3 eve lattam a BBC-n, minden szombaton este adtak 1-2 reszt. Nem kellett sokaig nezni, az elso sketch utan majd osszeraktuk magunkat a rohogestol. Igy aztan az elso szombat utan ujabb rajongokkal bovult a tabor.
Azota beszereztuk az osszeset DVD-n (koszonet az angliaban elo tesonak) es nem gyozzuk rongyosra nezni.
Az amerikai elso szeria azert egy kicsit eroltetett, de meg mindig adja a nivot.


Masik nagy kedvenc sorozatunk a The Catherine Tate Show. De ne rohanjunk ennyire elore, gyanitom helyet kap ez is.
Ahogy Andy mondana... "Yeah I know!" :-D

oye! 2009.07.01. 20:46:56

:) persze, hogy ki akartuk rakni.

Az amerikai változatot, ahogy az Office esetében szerintem jól rászabták a célközönségre. Más, de jó. Gondolom nem sokan ismerték a brit változatot, így újnak számított. Én azt az egyet nem értem, hogy bírták befogadni az állat britek elmebetegségeit.

aye! 2009.07.01. 21:49:53

Nekem pedig pont nem jutott eszembe mint hasonló sorozat, pedig itt van a jegyzeteim között. Így utólag...

jah-man 2010.01.08. 21:22:01

Az első rész nem nagyon jött be, aztán egyre jobban igen. De nem, de igen de nem, de igen, de nem ez a lényeg, hanem...
:-)

süti beállítások módosítása