British Comedy

A Britcom a brit készítésű "sitcom". Általában családról, munkahelyről vagy más csoportról szól ahol az egyének különbözősége adják a témát, helyzeteket. Általában egy sorozat hat epizódból áll. Az első jelentős brit sitcom "Hancock's Half Hour" -ja volt az 50-es években, amire a realizmus és tiszteletlenség volt jellemző. Ez alapozta meg brit komédia realista és a tiszteletlen légkörét.

Szólj hozzá

tőled hízunk

Utolsó kommentek

  • jah-man: Jaja Hallo Hallo -> number one It Crowd -> number one.one (2010.07.15. 21:21) The Worst Week of My Life
  • jah-man: Az első rész nem nagyon jött be, aztán egyre jobban igen. De nem, de igen de nem, de igen, de nem ... (2010.01.08. 21:22) Little Britain
  • beleugat: Én csak annyit mondanék, hogy most találtam meg a blogotokat, pedig én is britcom fan vagyok. Váro... (2009.12.01. 23:24) The Worst Week of My Life
  • jah-man: Amúgy ki koppintott kit? Ez a sorozat a Ben Stilleres filmeket, vagy fordítva ? (2009.10.20. 14:47) The Worst Week of My Life
  • franxepe: Hello! Kb ket honapja szoltam, hogy a tagok felsorolasabol kihagytad Michael Palint. Legalabb a 40... (2009.10.06. 09:16) Monty Python Flying Circus
  • Utolsó 20

...és szerintetek

Hálás köszönet

design: npj-studio.com

You Rang, M'lord?

2009.07.06. 23:55 Winston007

Magyarországon az egyik legnézettebb és legemlékezetesebb britcom a Csengetett Mylord volt, népszerűségére - és reméljük nem olcsóságára - utal az is, hogy a legtöbb csatorna műsorára tűzte.

A sorozat a húszas évekbe repíti vissza a nézőt, egy arisztokrata család és személyzetének mindennapjait mutatja be. A két szereplő csoport szinte végig külön jelenik meg, bár közös jeleneteik is nagyon viccesek tudnak lenni. Az alsóház, azaz a cselédség mindig a konyhában van és ott beszéli meg a világ dolgait és tesznek megjegyzéseket az arisztokratákra. Pedig egymás között is óriási feszültségek vannak: a főkomornyik és az alkomornyik egykoron együtt szolgált a ház urával a I. világháborúban, de utálják egymást. A főkomornyik szerencsétlen lánya menthetetlenül szerelmes az alkomornyikba, akit meg a főúr lánya néz epekedve. Aztán ott van Mrs. Lipton a nagyhangú szakácsnő és a kis Henry, aki mindig kap egy taslit. A legkirályabb szereplő azonban Mable az "überproli". Mindenki lenézi és törlőrongynak használja, a legütösebb beszólásai mégis neki vannak. Az arisztokrata család se épp Nobel-díjas tudósokból áll. A család feje Lord Meldrum egy férjes asszonnyal folytat viszonyt és állandóan szerencsétlenkedik, öccse Teddy cselédlány fetisiszta. A Lord két lánya sem éppen apa szeme fénye: Poppy szexfüggő, míg Cissy leszbikus, feminista. Egy igazi dilis bagázsról van szó, akiket néha meglátogat egy-két szereplő.


A sorozat 26 epizódját  1988 és 1993 között adták Nagy-Britanniában. A késői epizódokban szerencsére már elég sok házon kívüli jelenet is volt és egyre több mellékszereplőt emeltek be. Például a Meldrum gumigyár alkalmazottai óriási szituációkat tudtak produkálni, főleg amikor a Teddit elküldték oda dolgozni. A sorozat elég komoly társadalom bírálatot közvetített poénjain keresztül. Ez nagy érdeme a Csengetett Mylordnak és egyben egy érdekes társadalomrajz a húszas évek brit berendezkedéséről. Poénjai harsánynak nem nevezhetőek, sokkal inkább kabaré stílusúak voltak és itt most nem a hazai Sas Józsi féle színvonalra gondolok. Klasszikusról van szó, legalábbis nekünk magyaroknak mindenképpen az.

magyar címe

Csengetett, Milord?

 

hivatalos weboldal

BBC - You Rang, M'Lord?

 

imdb

You Rang, M'Lord?

 

nézz bele

Poetry Evening | Mrs.Lipton's song | Ivy Under Pressure 

 

ha tetszik

'Allo 'Allo!

 

szerintünk: (3/5)
szerintetek: (4,2/5)

4 komment

Címkék: bbc magyarul is alánevetés

A bejegyzés trackback címe:

https://britcom.blog.hu/api/trackback/id/tr571226667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saffron 2009.07.18. 17:07:16

Bocsi a belegagyogásért, de Jimmy az igazából Henry, az állítólagos alkomornyik pedig valójában inas... Az egyik kedvenc sorozatom, szóval csak pontosan. :-)

aye! 2009.07.21. 10:53:15

@saffron: Helyes, bocs a pontatlanságért. Most néztem meg hogy Perry Benson mennyi kedvelt britcomban és filmben szerepelt, szerepel. Utólag meglep, hisz fel sem ismertem. www.imdb.com/name/nm0072610/ ...és kösz mégegyszer.

saffron 2009.07.21. 13:41:49

Igen, én is utólag vettem észre egy csomó mindenben... Például a Fekete Viperában is szerepel. Jó fej srác. :-)
Amúgy úgy tudom, hogy az Ivy-t és Stokes-t játszó színészeknek van egy másik közös sorozata is, bár arról semmit nem tudok. Félnék különben is, hogy ez után a sorozat után minden csalódás lenne. :-)

Gecc 2009.07.24. 23:46:57

Csak azt sajnalom, hogy a vegere nagyon ellaposodott. Kicsit tenyleg az volt az erzesem, ahogy a filmet vegigvittek az utolso epizodokig ezt mar nem lehet elrontani, de sajnos a veget sikerult. Mar nem volt benne az az udeseg es poenkavalkad, ami jellemzo volt ra. Kicsit depresszios lett.
Bar a sorozat erteket mindez mit sem befolyasolja...

süti beállítások módosítása